Thursday, May 10, 2012

Simbolica Serviciului Grăniceri

Emblema


Stema Oficială


Drapelul




Culoarea verdea scutului stemei şi pînzei drapelului este culoarea tradiţională a serviciului de grăniceri. În heraldică şi vexilologie verdele este şi culoarea destinului, speranţei, naturii, prospeţimii, vînătorii, tinereţii.

Brîul crenelat de argintsimbolizează frontiera de stat a Republicii Moldova şi face aluzie la cetăţile de hotar ale Moldovei medievale.

Mobila de bază a stemei este acvila circulară. Acvila a fost una din principalele embleme adoptate de stămoşii noştrii romani pentru a fi purtată pe stindardele din capul legiunilor. Smalţul ei de aur, acelaşi ca şi în antichitate, apropie şi mai mult tradiţia antică de zilele noastre. Acvila poartă în cioc o cruce pentru că reprezintă acvila romanească, care tocmai prin acest element legat de spiritualitatea poporului nostru s-a individualizat pe parcursul secolelor de acvilele altor popoare ce au moştenit această emblemă militară şi statală romană.

Acvila poartă în gheara dreaptă o secure de argint. Securea, o veche armă de luptă, care în heraldică avea rostul de a ameninţa duşmanul, aici arată faptul că grănicerii veghează asupra legalităţii şi constituie un avertisment pentru cei ce vor încerca şă trecă frontiera ilegal.
În ghara stîngă acvila poartă o cheie de argint. Cheia este un simbol cu rol dublu de a deschide şi de a închide. Aici arată faptul că frontieră Republicii Moldova, prin voinţa grănicerilor şi conform legii, poate fi închisă sau descisă, în dependenţă de intenţiile celor ce doresc să o străbată.
Scutul de pe pieptul acvilei repetă prin compoziţia şi smalţurile sale, scutul principal din stema de stat a Republicii Moldova, avînd aceiaşi semnificaţie şi constituie un fir de lăgătură între stat şi unul dintre instrumentele sale, iminente în condiţiile zilei de azi.
Inspiraţia din stema ţării şi din specificul activităţii Serviciului, stema se constituie întru-n însemn heraldic unic şi elocvent, reuşind să identifice suficient pe purtător.
Drapelul Serviciului a fost elaborat în baza stemei, prin metoda extinderii cîmpului heraldic în cîmp vehilar. Astfel, drapelul preia asupra sa semnificaţiile stemei Serviciului. La fel şi decorurile ale drapelului original atribuie locul său Serviciului Grăniceri în erarhia instituţiilor şi organizaţiilor din Republica Moldova.
Preluat de pe saitul oficial al Serviciului Grăniceri:

No comments: