Wednesday, May 23, 2012

Simbolul corporativ medalia „Serviciul Grăniceri – 20 ani”

Simbolul corporativ medalia „Serviciul Grăniceri – 20 ani”, reprezintă un medalion rotund monocolor, aurit, cu diametrul de 30 mm, şi cu toartă de suspensie în partea superioară, prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă.
Pe faţă, în centru este reprezentată în relief emblema Trupelor de Grăniceri ale Republicii Moldova (o acvilă cruciată aurită, cu aripile desfăcute, ţinând în gheara dreaptă o secure, iar în cea stângă – o cheie, ambele de argint, şi purtând pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour de aur, cu o stea cu opt raze între coarne şi flancat jos în dextra de o roză heraldică, iar în senestra de o semilună conturnată, toate, de asemenea, de aur) în întregime de aur, cu înălţimea de 16 mm şi lăţimea de 18 mm, înconjurată în exergă de o cunună deschisă de laur, de asemenea în relief, compusă din două rămurele unite jos.
Pe verso, apare în relief legenda cu litere capitale, exceptând rândul al treilea scris cu minuscule, ordonată în cinci rânduri „1992 / SERVICIUL GRĂNICERI / al / REPUBLICII MOLDOVA / 2012”, iar în exergă o bordură crenelată, de asemenea în relief.
Panglica este din moar, lată de 25 mm, dungată vertical în cinci dungi egale verde-alb-verde-alb-verde şi se îmbracă pe o bareta metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate. Peste panglica îmbrăcată pe baretă se aplică în partea superioară cifra romană „XX” (h 7 mm). Bareta are fixat pe verso un ac de siguranţă pentru prinderea distincţiei de haină.
Înălţimea totală a medaliei este de 78 mm.
Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, cu lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm, îmbrăcată cu panglica distincţiei şi având aplicată broşând peste panglică cifra romană „XX” (h 7 mm).

No comments: